Za klasnu borbu umesto socijalnog partnerstva!

Kapital nam smanjuje plate jer smo za njega postali preskupi. U ovom momentu to je slucaj bas sa gradevinarstvom gde je unija gradevinara istupila iz LMV-a ugovora od 1. oktobra 2007, a sto je za posledicu imalo labavije sigurnosne mere i duze radno vreme.

Sa takvim i slicnim merama suocava se sve vise i vise radnica i radnika. Zaposleni u Posti primorani su da prihvate zatvaranje postanskih saltera, a sa time i losije radne uslove. Pride se jos zatvara 500 do 800 radnih mesta u postanskom sektoru.

Na zaposlene u Zeleznici se takode vrsi sve vec ́i pritisak od stupanja na snagu novog generalnog ugovora o zaposljavanju: dodaci se ukidaju, radno vreme postaje klizno i povec ́ava se kontrola na radnom mestu.

Fleksibilnije radno vreme uz sve mizerniju platu postao je trend koji se takode osec ́ a i u drugim zem- ljama. Iza ovog napada na radnice i radnike ne stoji nikakav tajni plan neke partije, vec ́ prosta logika kapitalizma. Po njoj produktivnost mora da se povec ́ava, a uz istovremene nasrtaje na nase zivotne i radne uslove putem pritiska konkurencijom. A to nam ojadi zivot nacisto!

Bas te napade na klasu radnica i radnika ne treba da prihvatamo! Aktuelni dogadaji u gradevinarskoj bransi jesu izraz opsteg zaostravanja. Iz tog razloga treba da se organizujemo solidarno i izvan granica pojedinacnih grana privrede protiv logike kapitala, jer je to jedini nacin da se odbranimo od njegove agresije. U Francuskoj je zajednicka borba velikog dela radnicke klase uspela da tokom anti-CPE protesta spreci pogorsavanje uslova pri zaposljavanju.

Kapital je nemoc ́ an protiv nase zajednicke odbrane. Posto smo mi ti koji proizvode, on zavisi od nas. Medutim, mi smo samo utoliko od njega zavisni ukoliko smo obezvlasteni i odvojeni od masina i oruda za rad. Drzava se pritom brine uz pomoc ́ svoje policije da se tih sredstava ne docepamo na svoju ruku te smo samo zbog toga primorani da prodajemo svoju radnu snagu po sve gorim uslovima. Da bismo ovo stanje doveli u pitanje, moramo se samoorganizovati kako po preduzec ́ima tako i po kvartovima i naseljima i ukinuti ceo taj sistem.

Za besklasno drustvo bez drzave!

PDF-Version